THERINA PENGEDAR SHAKLEE SHAH ALAM Uncategorized 5 Sebab Wanita Mengandung Wajib Ambil Set Mengandung Shaklee

5 Sebab Wanita Mengandung Wajib Ambil Set Mengandung Shaklee

[TERBAHARU] Set Mengandung Shaklee

Prenatal Mama Wellness Set

Shaklee x Tanamera

 

Alhamdulillah, setelah lama dinantikan, Shaklee telah berjaya berkolaborasi bersama Tanamera Spa untuk menghasilkan produk Embun khas untuk wanita mengandung ahli esklusif Shaklee yang terdapat dalam Set Mengandung Shaklee.

Komponen utama Set Mengandung Shaklee:

  • B complex with folic acid
  • ESP Soy Protein
  • Vitalize with iron
  • Ostenutrix (kalsium & magnesium)
  • Embun by Tanamera Smooth Tummy Oil
  • Embun by Tanamera Relaxing Magnesium Oil

5 Sebab Wanita Mengandung Wajib Ambil Set Mengandung Shaklee

1. Zat B-complex dengan asid folik

Suplemen B kompleks adalah penting untuk wanita mengandung atas beberapa sebab berikut:

Pembentukan Janin

Vitamin kompleks B, khususnya asid folik (B9), memainkan peranan penting dalam pembangunan janin, terutamanya pada peringkat awal kehamilan. Asid folik adalah penting untuk pembentukan tiub neural, yang pada akhirnya berkembang menjadi otak dan saraf tunjang bayi. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan tiub neural, seperti spina bifida. Memastikan pengambilan asid folik yang mencukupi adalah penting untuk mencegah kecacatan lahir tersebut.

Penghasilan Tenaga

Vitamin kompleks B terlibat dalam metabolisme karbohidrat, protein, dan lemak, yang merupakan sumber tenaga utama. Semasa kehamilan, badan wanita memerlukan tenaga tambahan untuk menyokong ibu dan bayi yang berkembang. Vitamin kompleks B membantu mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga, mengurangkan risiko keletihan, dan memastikan pertumbuhan dan perkembangan bayi yang betul.

Penghasilan Sel Darah Merah

Vitamin B12 dan zat besi adalah penting untuk penghasilan sel darah merah. Wanita hamil mengalami peningkatan dalam jumlah darah untuk menyokong pertumbuhan bayi yang sedang berkembang. Tahap yang mencukupi bagi vitamin B12 dan zat besi adalah penting untuk mencegah anemia, keadaan yang ditandai oleh kekurangan sel darah merah, yang boleh menyebabkan keletihan, kelemahan, dan masalah kesihatan lain.

2. Kepentingan Protein untuk wanita mengandung

Pembangunan Janin

Protein merupakan asas penting untuk pertumbuhan dan pembangunan bayi dalam kandungan. Semasa kehamilan, bayi yang sedang berkembang memerlukan jumlah protein yang besar untuk pembentukan tisu, organ, dan otot. Kekurangan protein boleh menyebabkan pertumbuhan bayi yang terhad dan masalah pembangunan.

Keperluan Pemakanan yang Meningkat

Kehamilan meningkatkan keperluan pemakanan wanita, termasuk protein. Badan ibu memerlukan lebih banyak protein untuk menyokong pertumbuhan plasenta dan cecair amnion, kedua-duanya penting untuk kehamilan yang sihat. Selain itu, protein membantu dalam mengekalkan jisim otot ibu dan kesihatan keseluruhan semasa kehamilan.

Pencegahan Diabetes Gestasi dan Preeklamsia

Pengambilan protein yang mencukupi dapat membantu mengurangkan risiko diabetes gestasi dan preeklamsia, dua komplikasi biasa berkaitan dengan kehamilan. Protein boleh membantu menstabilkan tahap gula darah dan menjaga tekanan darah yang sihat, kedua-duanya penting untuk kehamilan yang bebas daripada komplikasi.

3. Suplemen kalsium dan magnesium

Pembentukan Tulang dan Gigi

Kalsium adalah penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Ketika sistem rangka bayi berkembang dan membesar dengan pesat semasa kehamilan, ia memerlukan jumlah kalsium yang besar. Jika pengambilan kalsium ibu tidak mencukupi, bayi akan menarik kalsium dari tulang ibu, yang boleh melemahkan kepadatan tulang ibu. Magnesium juga memainkan peranan dalam pembentukan tulang dan membantu dalam penyerapan kalsium.

Fungsi Otot dan Saraf yang Betul

Sama-sama kalsium dan magnesium adalah penting untuk fungsi otot dan saraf yang betul. Semasa kehamilan, tubuh ibu mengalami pelbagai perubahan, dan otot serta saraf memerlukan tahap mineral ini yang mencukupi untuk berfungsi dengan betul. Kalsium khususnya penting untuk menjaga kontraksi otot yang sihat, termasuk kontraksi uterus semasa proses kelahiran dan bersalin.

Pengawalan Tekanan Darah

Pengambilan kalsium dan magnesium yang mencukupi boleh membantu mengawal tekanan darah, mengurangkan risiko penyakit seperti preeklampsia semasa kehamilan. Preeklampsia ditandai dengan tekanan darah tinggi dan boleh membahayakan ibu dan bayi. Memastikan pengambilan mineral yang betul dapat membantu menjaga tahap tekanan darah yang sihat.

4. Wanita Mengandung boleh mendapat manfaat daripada menggunakan minyak magnesium dan minyak urut perut

Pengurangan Kegelisahan dan Sengal Otot

Minyak magnesium dikenali kerana sifatnya yang boleh merilekskan otot. Ibu hamil sering mengalami sengal otot, terutamanya di kaki dan bahagian belakang bawah, disebabkan oleh berat badan tambahan yang dibawa serta perubahan dalam postur badan. Penggunaan minyak magnesium boleh membantu mengurangkan ketegangan otot dan mengurangkan keparahan sengal otot.

Pengurangan Stres dan Peningkatan Tidur

Kehamilan boleh membawa tekanan dan kegelisahan, yang boleh mempengaruhi kualiti tidur. Magnesium sering dirujuk sebagai “mineral penenang” kerana ia menggalakkan rasa tenang dan membantu menenangkan sistem saraf. Menggunakan minyak magnesium secara topikal boleh membantu ibu hamil untuk bersantai, meningkatkan corak tidur, dan mengurangkan tahap stres.

Mencegah Stretch Marks dan Menghilangkan Gatal

Apabila perut mengembang semasa kehamilan, kulit boleh menjadi kering, gatal, dan rentan kepada regangan. Minyak urut perut, yang sering mengandungi bahan-bahan seperti minyak halia Bentong, minyak kelapa dara dan squalane tebu boleh membantu menjaga kulit kekal lembap dan menghilangkan gatal. Urutan berkala dengan minyak ini juga boleh meningkatkan peredaran darah di kawasan perut.

5. Kepentingan Suplemen multivitamin dengan zat besi

Mencegah Anemia Kekurangan Zat Besi

Zat besi adalah penting untuk penghasilan sel darah merah, yang membawa oksigen ke seluruh tubuh. Semasa mengandung, jumlah darah wanita meningkat untuk menyokong pertumbuhan bayi yang berkembang, dan keperluan zat besi juga meningkat secara signifikan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi yang membawa kepada keletihan, kelemahan, dan masalah kesihatan lain bagi ibu dan bayi. Suplemen multivitamin dengan zat besi membantu memastikan bahawa ibu mempunyai tahap zat besi yang mencukupi untuk mencegah anemia.

Menyokong Pertumbuhan dan Pembangunan Janin

Zat besi adalah penting untuk pembangunan organ dan tisu bayi, terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga apabila pertumbuhan bayi berlaku dengan pesat. Pengambilan zat besi yang tidak mencukupi semasa mengandung boleh menyebabkan kelahiran pramatang, berat bayi yang rendah, dan masalah pertumbuhan. Suplemen multivitamin dengan zat besi menyediakan zat besi yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Memenuhi Keperluan Zat

Kehamilan meningkatkan keperluan pemakanan seorang wanita, termasuk keperluan pelbagai vitamin dan mineral. Suplemen multivitamin menyediakan cara yang mudah untuk memenuhi keperluan yang meningkat ini, memastikan bahawa ibu dan bayi yang berkembang menerima nutrien penting. Zat besi hanya satu daripada banyak nutrien penting yang terkandung dalam suplemen ini, bersama-sama dengan vitamin seperti asid folik, kalsium, dan vitamin D yang penting untuk kehamilan yang sihat.

Kesimpulannya, pentingnya suplemen untuk wanita mengandung tidak boleh diabaikan. Kehamilan adalah tempoh tuntutan fizikal dan pemakanan yang besar terhadap tubuh ibu, kerana ia menyokong kedua-dua kesejahteraannya dan perkembangan optimum bayi yang berkembang. Gabungan yang tepat vitamin dan mineral, seperti asid folik, zat besi, kalsium, dan lain-lain, yang disediakan melalui Set Mengandung Shaklee, memastikan bahawa ibu dan bayi menerima nutrien penting yang diperlukan. Dari mencegah komplikasi berkaitan kehamilan kepada menyokong pertumbuhan bayi yang sihat, suplemen memainkan peranan penting dalam menggalakkan perjalanan kehamilan yang selamat dan sihat. Dengan memberi keutamaan kepada kesihatan dan kesejahteraan mereka melalui pengambilan suplemen yang sewajarnya, ibu mengandung dapat memulakan perjalanan keibuan dengan indah dan penuh yakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post